24. новембар 2017.

Микини ђаци обележили Међународни хуманитарни дан

Сваке године 23. новембра, у свету се обележава Међународни хуманитарни дан како би се људи подсетили на важност неговања доброте међу људима. Тога дана би у свим земаљама света требало да се укаже на важност рада волонтера и запослених у хуманитарним организацијама.

Обележавање овог дана је прилика да јавност сазна више о хуманитрарним организацијама и шта хуманитарци раде, али и да размислимо о нама самима и о томе како можемо помоћи онима којима је помоћ неопходна.

Бити хуман и великодушан, бити срдачан и осећајан су одлике које су изузетно цењене код људи, а којих би деца требало да буду свесна од малих ногу. Свест о томе да је потребно да бринемо о угроженим категоријама друштва и да се са поштовањем односимо према људима, од деце прави људе спремне да помогну колико је то у њиховој моћи.

Зато су Микини ђаци посетили један од Домова за старије у оквиру Геронтолошког центра “Нови Сад” где су извели приредбу и дружили се са нашим старијим суграђанима.

Осим песме, игре и рецитације, наши ученици одиграли су и неколико партија шаха са старијима, али како то обично бива – углавном је искуство побеђивало! Међутим, на дечјим лицима остајао је осмех, јер су знали да њихово дружење и издвојено време значи много онима који бораве у геронтолошком центру.


Шта може свако од нас:


• Да помогнемо старим и болесним људима.
• Старе играчке, гардеробу да поклонимо онима који немају.
• Спремност да помогнемо немојмо користити као вид истицања, или да се „правитмо важни“, јер је то ружно.
• Посетимо хуманитарне културне догађаје ( журка, представа).


Постоје хиљаде начина да се буде хуман!