24. новембар 2017.

7 наизглед безопасних реченица које би требало да престанете да говорите деци

Ко понекад не пожали због речи које је рекао властитом детету? Сигурно се догађало да су речи које изговорите резултат стреса, безвољности или преморености. Или, с друге стране, нешто говорите јер су то вама говорили док сте били дете и не размишљате о правој поруци коју шаљете. Нико не каже да морате бити савршен родитељ, тако нешто и не постоји, али можете уложити мало труда и размислити какве поруке шаљете својој деци.1. Тако си паметан/леп/сладак
За ово смо вероватно сви криви И зато је боље похвалити дететов труд него давати такве изјаве типа: “Тако си…”. Чини вам се да тако градите њихово самопоуздање, али им заправо уграђујете страх од неуспеха.
То је посебно важно кад је у питању дететов изглед – тако си леп/сладак/згодан! Кад то детету стално говоре, не само родитељи, него и пријатељи, па чак и странци, дете те епитете усваја као свој идентитет и на тај начин гради слику о себи и својим вредностима. Тако изграђен псеудоидентитет стечен у детињству касније је тешко избити из главе.


2. Ти си најбољи…
То је још једна етикета коју лепимо на њихов идентитет. Дете јесте стварно добро у некој активности, али да ли је најбоље? Вероватно није. Али ако му то стално понављате, вероватно ће тако мислити.


3. Зашто? Зато што ја тако кажем!
То је вероватно још једна ствар коју упорно говорите иако ју је једноставно избећи. Требате дете подстаћи да пита зашто, а можете му једноставно одговорити: “Зато што желим да будеш здрав и сигуран”. Важно је да дете постави питање и добије одговор, чак и од ауторитета. То не значи да га не поштује или омаловажава, али биће мање узнемирено ако схвати разлоге неког правила или забране.


4. Неваљао си!

Лоше понашање није исто што и лоша особа. Зато укажите на оно што је лоше урадило, а не на карактер.


5. Не плачи!
Сви плачу, укључујући и дечке. Не желите да помисли да је погрешно бити рањив или показати осећања. То је напросто људски.6. Престани се понашати као девојчица. Буди мушко!

Један од најутицајнијих спортских едукатора у САД-у, Јое Ехрманн, каже да су најгоре речи које можете упутити дечаку: “Буди мушко!”
“Бити мушко” не значи не показивати емоције, баш као што ни “бити дама” не значи да цурица мора бити кротка, послушна и скромна. Деци требамо говорити да буду оно што јесу.


7. Пожури!

Говорите ли стално малом детету да пожури, вероватно сте се већ претворили у особу која стално врши притисак на то мало биће које само жели да ужива у животу. Дајте му да се вуче до аутомобила. Дајте му да путем застане и убере цвет. Немојте бити стално у журби. Организујте своје време и допустите детету да ужива у ситним стварима које му причињавају задовољство.