Позитивно родитељство

ПОЗИТИВНО РОДИТЕЉСТВО је тренинг родитељских вештина, заснован на методи Позитивна дисциплина, који се спроводи у више модула.

ПОЗИТИВНА ДИСЦИПЛИНА је приступ васпитању базиран на раду Алфреда Адлера и Рудолфа Драјкурса.

Креиран са основним циљем подучавања деце и младих људи да постану одговорни, да поштују друге и да једног дана буду сналажљиви чланови својих заједница.

За разлику од традиционалног шватања о обликовању дечијег понашања путем награде и казне, ПД приступ заступа веровање да је основни мотив за покретање понашања детета (и одрасле особе) осећај припадања (повезаности) и осећај способности (моћи). То даље значи, да ће се дете које осећа да припада и да је уважено и способно, адекватно и понашати. Џејн Нелсен даје следеће критеријуме за ефикасну дисциплину која се учи:

  • Помаже деци да развију осећај повезаности.
  • У исто време представља поштовање и подршку (благ и одлучан родитељ)
  • Ефикасна је на "дуге стазе" (узима у обзир дечије мишљење, осећања, учење, као и дечје виђење себе и света који га окружује)
  • Учи децу важним социјалним и животним вештинама (поштовању, бризи за друге, решавању проблема и сарадњи)
  • Позива децу да открију за шта ЈЕСУ способни (подстиче конструктивно коришћење личне моћи и аутономије)

Аутори програма, тим "Позитивно васпитање" чине Жана Ердељан, психолог, Дијана Радојковић, педагог и Ивана Мушкиња, социолог, који су први едукатори за родитеље у области позитивне дисциплине, са сертификатима међународне асоцијације Позитивне дисциплине (Positive Discipline Association), у Србији.

Сазнајте више о Позитивном васпитању на:

Коментари учесника

  • Заиста је тачна тврдња коју смо чули на тренингу: "Када се родитељ промени мало - дете се промени много" - у нашем случају обе стране мењају се на боље. ХВАЛА!

  • Више се не играм "КАО" са дететом - сада ЗАИСТА уживамо!

  • Хвала вам, након тренинга постала сам задовољнија и смиренија мама и партнерка, а оно што је најважније- моја деца то примећују