3. новембар 2017.

Дванаест савета који ће помоћи детету да стекне и задржи пријатеља

1. Успостави контакт. Немој увек да чекаш да неко други повуче први потез. Обичан поздрав и осмех чине чуда.


2. Ангажуј се. Учлани се у клубове који те занимају. Иди на додатне часове у школи или ван ње. Волонтирај или се прикључи деци твојих година у различитим акцијама.


3. Дај људима до знања да те занимају. Немој да говориш само о себи; питај их нешто о њима.


4. Буди добар слушалац. Гледај оне који ти се обраћају. Обрати пажњу на оно о чему говоре.


5. Усуди се да кажеш нешто о себи. Када осетиш да би то било добро, испричај нешто о својим интересовањима, талентима и нечему што ти је важно.


АЛИ...6. Немој да се хвалиш. Неће свако кога упознаш имати исте способности и интересовања као ти. Сa друге стране, не би требало то да кријеш – а сигурно је да то нећеш учинити када нађеш пријатеље који те воле и цене.


7. Буди искрен. Реци истину о себи, о ономе у шта верујеш и чега се држиш. Када те неко пита за мишљење, реци га отворено. Пријатељи воле да буду искрени.


АЛИ...
8. Буди љубазан. Постоје ситуације у којима је важније бити уљудан него сасвим искрен.


9. Немој да користиш пријатеље само зато да би им износио своје проблеме. Обрати им се и онда кад је све у реду.


10. Обави свој део посла. Тачно тако-посла! Сваки однос захтева труд. Немој увек да очекујеш од пријатеља да праве планове и носе сав терет вашег пријатељства.


11. Прихватај друге. Не морају сви твоји пријатељи да мисле и да се понашају као ти. (Зар не би било досадно када би било тако?)


12. Научи да препознаш лажне пријатеље. Неки људи су толико усамљени да подносе свакога-укључујући пријатеље који то заправо и нису.